21 Јуни – Светскиот ден на музиката

      Македонската Музичка Индустрија (ММИ) и Здружението за заштита на авторски музички права (ЗАМП) како организации кои колективно управуваат со правата на музичките изведувачи и автори, за првпат ќе организираат културен настан кој веќе традиционално се организира во повеќе од 400 градови низ светот, а тоа е Светскиот Ден на Музиката.

        Овој празник низ светот се слави на 21 јуни со средби и со бесплатни настапи на аматерски и професионални музичари на отворени сцени, на градски улици како ина плоштади. Со разните музички приредби воедно се обележува и календарскиот почеток на летото.

        На овие концерти аматерската музичка сцена се сретнува со професионалната, но и разни музички стилови: песни наменети за најмладите, рок, џез, класична музика, етно, хипхоп, диџеи и др., а посетителите танцуваат, пејат и се забавуваат. 

    Со оглед на фактот дека ваков тип на манифестации за првпат организираме, планираме да го организираме настанот поскромно, а во тек на наредните години да го организираме на повеќе локации и во повеќе градови како што е традиција која е воспоставена во повеќе држави, на пример, Хрватска, Италија, Ирска, Франција и други.

        Годинава локацијата на градската “Школка”, ќе биде место за организирање на ваква манифестација.

           Планирано е настанот да трае 12 часа и тоа од 12:00 пладне до 24:00  на полноќ кој ќе биде колаж на повеќе музички стилови и правци. Ќе започнеме со музика за најмладите, а после нив следат пријатни звуци на камерни оркестри. По нив ќе настапат оркестри со изворни музички инструменти и попладнето ќе го разубават познати пејачи и изведувачи од нашето фолклорно небо. Приквечерината ќе биде резервирана за младите музички состави, а во тек на вечерта ќе настапат афирмирани изведувачи. По нив, следат перформанси на реномирани диџеј-уметници.

Програма за Светскиот ден на музиката

21.06.2015

ВремеИзведувач
12:00-13:00 
 Поточиња
 Златно Славејче
  
13:00-14:00 
 Гудачки квартет
 Џез состав
  
14:00-15:00 
 Бајса изворни инструменти
 Чалгија саунд систем
  
15:00-17:00 
 Далибор Ѓошиќ
 Ани Малинкова
 Виданка Георгиевска
 Блага Петреска
 Марјан Коцев
 Горан Алачки
  
17:00-22:00 
 Астероид
 Визија
 Аренси бенд
 Игор Митровиќ
 Наде Талевска
 Александра Јанева
 Влатко Илиевски
 Мартин Мила
 Мијата
 Кристина Арнаудова
 Мики Џафер
 Принц
 Силви бенд
 Ристо Самарџиев
 Симона и Ерик Фокс
  
22:00-00:00 
 Ерик Фокс
 Оливер Петковски